Blagoslov jedil je povezal Benečane - Benedire i cibi ha unito la nostra gente


Zauoj epidemije Koronavirusa smo tudi za Veliko nuoč bli doma, v svojim družinskim krogu. Takuo tudi na Ojčinco in Velik tiedan. Andohti v cierkvah so darovali sami duhovniki. Vierniki smo jim lahko sledili po televiziji, radiu, facebooku in drugih medijh.
Vseglih so beneškoslovenski vierniki ušafali pot, de bi kupe obhajali parljubljeni navadi žegna ognja in velikonočnih jedil, in se pokazali ku močna skupnost, ki je povezana na viero in slovensko tradicijo z močnimi korninami.
Na pobudo družine Galli iz Špietra, ki so jo povsod arzglasili tisti, ki hodijo k sveti maši po slovensko v Špietar, Dom, Planinska družina in drugi, na Veliko saboto je puno Benečanu ob sedmi zvičer pred hišo paržgalo oginj in položlo pletnice, cajne al’ korpe z velikonočnimi jedmi, de bi parjele Božiji žegan, ki ga je iz Vidna pošju msgr. Marino Qualizza.
Teli iniciativi je parstopilo na stuojke družin v domačih dolinah, po Furlaniji in po svietu. Na naše uredništvo se je nasulo zaries puno fotografij, pod objavami na Facebooku (ogledalo se jih je vič tavžint ljudi) je bluo veliko navdušenih komentarju in zahval.
Se pravi, de sta se ob Veliki noči pokazazala velika kuraža in trošt naših ljudi v težkih cajtah. »Oginj, naj odpre in ogreje naše sarce in velikonočna jedila, naj nam dajo muoč in kuražo, za iti napri, brez pozabit na žegan, pride reč’ na Božjo milost, ki nas spremlja na varnost. S cielim sarcam želim vsiem, de se ušafajo v družini, se pogledajo v oči in pardobé nazaj tisto ljubezan, ki nam odpre tudi ljubezan do Boga in bližnjega,« je ob žegnu zaželeu msgr. Qualizza.
A causa dell’epidemia di coronavirus le feste pasquali appena trascorse sono state contraddistinte dalla mancanza di funzioni religiose comunitarie. Nel Sabato Santo di quest’anno, tuttavia, un grande momento di fede comunitaria è stato rappresentato dalla benedizione comune in sloveno del fuoco e dei cibi pasquali. Su proposta della famiglia Galli di San Pietro al Natisone/Špietar, alle sette di sera del Sabato Santo a officiare a distanza la benedizione è stato mons. Marino Qualizza, in collegamento diretto da Udine. A coinvolgere nell’iniziativa il maggior numero possibile di fedeli sono stati i fedeli che ogni settimana partecipano alla mano in sloveno di San Pietro al Natisone, la redazione del Dom, la Planinska družina Benečije e molti altri ancora. Grande la partecipazione da tutta la Slavia, da varie zone del Friuli e del mondo, nonché moltissime le foto che le famiglie stesse hanno inviato alla redazione del Dom, mostrando i cibi che sono stati benedetti.

Commenti

Posta un commento

Post popolari in questo blog